Skip to Content

Danone introduceert vernieuwd ouderschapsbeleid voor medewerkers in België: langer betaald verlof en meer rechten voor tweede ouder

Nieuw beleid ondersteunt goede start in de eerste 1000 dagen voor werknemers en baby’s

Op 1 mei lanceerde Danone in België haar nieuwe wereldwijde en genderneutrale ouderschapsbeleid dat aanstaande en jonge Danone-ouders en hun baby’s een goede start helpt te geven tijdens de eerste 1000 dagen. Zo krijgen werknemers niet alleen dezelfde pre- en postnatale ondersteuning, zoals voedingsadvies voor zwangere werknemers of toegang tot speciale kolfruimtes, maar genieten ze ook van een uitgebreid en genderneutraal ouderschapsverlof.

Voor de werknemers van Danone in België betekent dit concreet dat ze 3 extra weken betaald bevallingsverlof, 2 weken volledig betaald geboorteverlof voor de tweede ouder of maar liefst 10 extra weken adoptieverlof kunnen opnemen in vergelijking met de Belgische wettelijke regeling.

Extra ondersteuning

Danone wil aanstaande en jonge ouders en hun baby’s helpen om een goede start te maken in de eerste 1000 dagen. De eerste 1000 dagen- van de zwangerschap tot de tweede verjaardag -zijn niet alleen spannende en uitdagende tijden voor ouders, ze zijn eveneens bepalend voor de latere gezondheid van het kind.

Dit is een belangrijke pijler van Nutricia, de babyvoedingsdivisie van Danone. Met Nutricia Early Life Nutrition speelt het bedrijf een actieve rol in het bevorderen van de gezondheid en ontwikkeling van baby’s vanaf de zwangerschap tot de 2e verjaardag.

Daarom lanceert Danone een ouderschapsbeleid dat werknemers, ongeacht hun geslacht of seksuele geaardheid, ondersteunt in het verwezenlijken van hun persoonlijke, familiale en professionele ambities. Het bedrijf gelooft immers dat een kinderwens of gezin niet ten koste hoeft te gaan van een mooie carrière en omgekeerd.

Alle ouders en hun baby’s, waar ook ter wereld, hebben dezelfde behoeften en dezelfde rechten. Het nieuwe ouderschapsbeleid van Danone geldt daarom voor alle werknemers wereldwijd en betekent zo in veel landen een enorme stap voorwaarts. Bovendien is het ouderschapsbeleid eveneens genderneutraal. Danone promoot zo gelijkheid en ondersteunt diversiteit, twee waarden die het bedrijf hoog in het vaandel draagt.

De 3 pijlers van Danone’s ouderschapsbeleid

1. Pre-natale ondersteuning

Om aanstaande moeders en hun baby te beschermen, krijgen werknemers aangepaste werkomstandigheden, vrijaf voor prenatale check-ups en voedingsadvies.

2. Uitgebreid ouderschapsverlof

Om diversiteit te ondersteunen, heeft Danone een genderneutrale verlofregeling.

Concreet zullen werknemers van Danone wereldwijd genieten van 18 weken betaald bevallingsverlof, 2 weken betaald geboorteverlof voor de tweede ouder en 14 weken betaald adoptieverlof.

Voor Belgische werknemers komt dit neer op 3 extra weken betaald bevallingsverlof, 2 weken volledig betaald geboorteverlof voor de tweede ouder en maar liefst 10 extra weken adoptieverlof.

3. Post-natale ondersteuning

Borstvoeding geeft baby’s de best mogelijke start. Daarom ondersteunt Danone moeders die borstvoeding geven door aangepaste ruimtes voor borstvoedingspauzes ter beschikking te stellen in hun kantoren waar meer dan 50 vrouwen werken. Ook worden speciale back-to-work programma’s en flexibele werkcondities voorzien.

 

Danone’s ouderschapsbeleid wordt in België in twee fases geïmplementeerd. Het uitgebreide ouderschapsverlof geldt vanaf 1 mei 2018. De pre- en postnatale ondersteuning zal tegen eind 2018 volledig geïmplementeerd zijn. In 2020 zal het beleid overal ter wereld volledig zijn uitgerold.

Contacteer ons
Koen François Whyte
Koen François Whyte
Over Danone Corporate Belgium

De missie van Danone is om de gezondheid van zoveel mogelijk mensen te verbeteren via voeding. Danone is een van de wereldleiders in de voedingssector, met haar vier divisies: Zuivel en Plantaardige Producten, Water, Babyvoeding en Medische Voeding. Danone wil inspireren tot gezondere en duurzamere eet- en consumptiegewoonten, in lijn met haar visie - Danone, One Planet. One Health. Deze visie weerspiegelt de overtuiging dat de gezondheid van de mens en die van de planeet nauw met elkaar verbonden zijn. Gebaseerd op gezondheidsgerichte productcategorieën zet Danone zich in om effectief en verantwoordelijk te handelen bij het creëren en delen van duurzame waarde. Danone voldoet aan de meest veeleisende criteria in haar sector, zoals blijkt uit haar ambitie om een van de eerste B CorpTM-gecertificeerde multinationals te worden. Danone, aanwezig in meer dan 120 landen, realiseerde in 2017 een omzet van 24,7 miljard euro. Danones portefeuille bestaat uit internationale merken (met name Actimel, Activia, Alpro, Aptamil, Danette, Danio, Danonino, evian, Nutricia, Nutrilon, Volvic) en sterke lokale en regionale merken (zoals Oikos, Danio).