Danone introduceert vernieuwd ouderschapsbeleid voor medewerkers in België: langer betaald verlof en meer rechten voor tweede ouder

Nieuw beleid ondersteunt goede start in de eerste 1000 dagen voor werknemers en baby’s

Op 1 mei lanceerde Danone in België haar nieuwe wereldwijde en genderneutrale ouderschapsbeleid dat aanstaande en jonge Danone-ouders en hun baby’s een goede start helpt te geven tijdens de eerste 1000 dagen. Zo krijgen werknemers niet alleen dezelfde pre- en postnatale ondersteuning, zoals voedingsadvies voor zwangere werknemers of toegang tot speciale kolfruimtes, maar genieten ze ook van een uitgebreid en genderneutraal ouderschapsverlof.

Voor de werknemers van Danone in België betekent dit concreet dat ze 3 extra weken betaald bevallingsverlof, 2 weken volledig betaald geboorteverlof voor de tweede ouder of maar liefst 10 extra weken adoptieverlof kunnen opnemen in vergelijking met de Belgische wettelijke regeling.

Extra ondersteuning

Danone wil aanstaande en jonge ouders en hun baby’s helpen om een goede start te maken in de eerste 1000 dagen. De eerste 1000 dagen- van de zwangerschap tot de tweede verjaardag -zijn niet alleen spannende en uitdagende tijden voor ouders, ze zijn eveneens bepalend voor de latere gezondheid van het kind.

Dit is een belangrijke pijler van Nutricia, de babyvoedingsdivisie van Danone. Met Nutricia Early Life Nutrition speelt het bedrijf een actieve rol in het bevorderen van de gezondheid en ontwikkeling van baby’s vanaf de zwangerschap tot de 2e verjaardag.

Daarom lanceert Danone een ouderschapsbeleid dat werknemers, ongeacht hun geslacht of seksuele geaardheid, ondersteunt in het verwezenlijken van hun persoonlijke, familiale en professionele ambities. Het bedrijf gelooft immers dat een kinderwens of gezin niet ten koste hoeft te gaan van een mooie carrière en omgekeerd.

Alle ouders en hun baby’s, waar ook ter wereld, hebben dezelfde behoeften en dezelfde rechten. Het nieuwe ouderschapsbeleid van Danone geldt daarom voor alle werknemers wereldwijd en betekent zo in veel landen een enorme stap voorwaarts. Bovendien is het ouderschapsbeleid eveneens genderneutraal. Danone promoot zo gelijkheid en ondersteunt diversiteit, twee waarden die het bedrijf hoog in het vaandel draagt.

De 3 pijlers van Danone’s ouderschapsbeleid

1. Pre-natale ondersteuning

Om aanstaande moeders en hun baby te beschermen, krijgen werknemers aangepaste werkomstandigheden, vrijaf voor prenatale check-ups en voedingsadvies.

2. Uitgebreid ouderschapsverlof

Om diversiteit te ondersteunen, heeft Danone een genderneutrale verlofregeling.

Concreet zullen werknemers van Danone wereldwijd genieten van 18 weken betaald bevallingsverlof, 2 weken betaald geboorteverlof voor de tweede ouder en 14 weken betaald adoptieverlof.

Voor Belgische werknemers komt dit neer op 3 extra weken betaald bevallingsverlof, 2 weken volledig betaald geboorteverlof voor de tweede ouder en maar liefst 10 extra weken adoptieverlof.

3. Post-natale ondersteuning

Borstvoeding geeft baby’s de best mogelijke start. Daarom ondersteunt Danone moeders die borstvoeding geven door aangepaste ruimtes voor borstvoedingspauzes ter beschikking te stellen in hun kantoren waar meer dan 50 vrouwen werken. Ook worden speciale back-to-work programma’s en flexibele werkcondities voorzien.

 

Danone’s ouderschapsbeleid wordt in België in twee fases geïmplementeerd. Het uitgebreide ouderschapsverlof geldt vanaf 1 mei 2018. De pre- en postnatale ondersteuning zal tegen eind 2018 volledig geïmplementeerd zijn. In 2020 zal het beleid overal ter wereld volledig zijn uitgerold.

Contacteer ons
Over Danone Corporate Belgium

Danone is een toonaangevend voedingbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, gezondheidsgerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone inspireren tot gezondere en duurzamere eet- en drinkgewoonten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel op sociaal als maatschappelijk vlak als op het gebied van voeding en milieu. Danone heeft haar strategie Renew ontwikkeld bepaald om haar groei, concurrentiepositie en waardecreatie op lange termijn te versterken.  Met meer dan 100.000 werknemers en producten die in meer dan 120 landen worden verkocht, haalde Danone een omzet van 27,7 miljard euro in 2022. Danone is beursgenoteerd aan Euronext Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR) programma.

Daarnaast is het bedrijf opgenomen in de belangrijkste duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp™-certificaat behaalt.

In België zijn al haar categorieën, Zuivel en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met merken als Danone, Activia, Actimel, Hipro, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic en Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en haar productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische en Europese markt en in de exportsector. Danone stelt ongeveer 1.800 mensen tewerk in België en werkt samen met ongeveer 80 melkproducenten in een straal van 70 kilometer rond de site van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danonebelgie.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danone Corporate Belgium