Brussel krijgt er een nieuwe interactieve tentoonstelling bij : “Inside Your Digestion” zet jouw darmen in de kijker.
Donderdag 8 februari 2024 - Op initiatief van het merk Activia van Danone biedt het pop-upmuseum “Inside Your Digestion” de bezoekers vanaf 9 februari een unieke ervaring. Ze worden als het ware ondergedompeld in een reis door hun spijsverteringssysteem. Vanaf de ingang aan de Guldenvlieslaan te Brussel, die de vorm van een mond heeft gekregen, beginnen bezoekers aan een interactief avontuur naar het binnenste van hun darmen. Daar maken ze kennis met de elementen waaruit darmmicrobiota is opgebouwd en hun rol voor de darmgezondheid en het algemeen welzijn.
De laatste twee decennia is het bewustzijn over de impact van de darmgezondheid en microbiota op onze immuniteit, mentale en algemene gezondheid enorm toegenomen, vooral dankzij de grote wetenschappelijke vooruitgang in dit domein. Vandaag erkent een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking (70%) het cruciale belang van darmgezondheid – het gaat om zes keer meer Belgen dan twintig jaar geleden1. Ondanks de groeiende aandacht voor dit onderwerp is er een opvallend gebrek aan kennis over de rol van de darmen, over hoe ze functioneren en hoe we ze gezond kunnen houden. Om het grote publiek bewust te maken van dit complexe en belangrijke onderwerp wordt hen een gratis museum aangeboden. "Inside Your Digestion " opent haar deuren op 9 februari in hartje Brussel.
Meer dan alleen spijsvertering
Als we aan darmgezondheid denken, beperkt ons beeld zich vaak tot klassieke darmproblemen zoals een opgeblazen gevoel, krampen, diarree en constipatie. Deze vervelende kwaaltjes komen inderdaad veel voor en treffen wereldwijd één op de drie mensen2.
Darmgezondheid gaat echter veel verder dan deze specifieke kwaaltjes. Recente wetenschappelijke ontwikkelingen onthullen een diepere en complexere rol van het maagdarmstelsel op ons algemeen welzijn. Onverwachte verbanden tussen de darmgezondheid en aspecten zoals immuniteit, emotionele stress en zelfs chronische ziekten komen nu aan het licht. Recente studies suggereren zelfs dat de darmen de geestelijke gezondheid en het menselijk gedrag kunnen beïnvloeden3. Onderzoek richt zich momenteel vooral op de darm-hersen-as en belooft meer te onthullen over hoe onze darmen en microbiota samenwerken met onze hersenen. Studies tonen aan dat een evenwichtige voeding en goede hydratatie een essentiële rol kunnen spelen in de diversificatie van de microbiota en zo kunnen helpen om veel aspecten van onze gezondheid te verbeteren4.
"Het spijsverteringsstelsel speelt een essentiële rol bij de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en ons algemeen welzijn. De darm is de thuisbasis van een dynamische omgeving van ongeveer 100 biljoen micro-organismen, die samen de darmmicrobiota vormen en voortdurend in wisselwerking staan met ons lichaam. Aangezien 70% van het immuunsysteem zich in de darm bevindt, spelen het spijsverteringsstelsel en de bijbehorende microbiota een cruciale rol voor onze weerstand. Ons darmstelsel wordt ook beschouwd als ons “tweede brein” vanwege het rijke neurale netwerk, dat de metabole regulatie van de gastheer aanzienlijk beïnvloedt. Een gezonde en evenwichtige voeding gericht op het behoud van onze microbiota heeft duidelijk een positieve invloed op de gezondheid van de spijsvertering en het algemeen welzijn," legt Amandine Everard uit, experte in darmmicrobiota, onderzoekster aan het FNRS (Fonds de la Recherche Scientifique), aan het UCLouvain en het WEL Research Institute.
De tentoonstelling, opgezet door Activia, een merk gespecialiseerd in de gezondheid van de spijsvertering, behandelt dit onderwerp op een ludieke en educatieve manier en benadrukt de invloed van een evenwichtige voeding op de spijsvertering.
"Activia is al jaren gepassioneerd door darmgezondheid en zet zich actief in voor het bevorderen van onderzoek en het sensibiliseren rond een gezond darmstelsel. De tentoonstelling 'Inside Your Digestion' in Brussel staat symbool voor de toewijding van Activia die ervoor wil zorgen dat we het verband erkennen tussen ons intern ecosysteem en ons algemeen welzijn," legt Roser Gomez Roig, Health & Scientific Manager bij Danone, uit.
Het museum biedt vanaf 9 februari een unieke en educatieve ervaring aan, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om goed voor zijn/haar/x darmen te zorgen voor een gezonde microbiota.
Gratis te bezoeken en zonder reservatie. De interactieve tentoonstelling vindt plaats op de Guldenvlieslaan 59, te 1060 Sint-Gillis. Geopend van 09/02 tot 03/03, van woensdag tot en met zondag, van 11 tot 19 uur.
[1] Global Burden of Digestive Diseases: A Systematic Analysis of the Global Burden of Diseases Study, 1990 to 2019
Yichen Wang, Yuting Huang, Robert C. Chase, Tian Li, Daryl Ramai, Si Li, Xiaoquan Huang, Samuel O. Antwi, Andrew P. Keaveny, Maoyin Pang (2023)
[2] Global Burden of Digestive Diseases: A Systematic Analysis of the Global Burden of Diseases Study, 1990 to 2019
Yichen Wang, Yuting Huang, Robert C. Chase, Tian Li, Daryl Ramai, Si Li, Xiaoquan Huang, Samuel O. Antwi, Andrew P. Keaveny, Maoyin Pang (2023)
[3] The gut microbiome and mental health: advances in research and emerging priorities
Andrew P. Shoubridge, Jocelyn M. Choo, Alyce M. Martin, Damien J. Keating, Ma-Li Wong, Julio Licinio & Geraint B. Rogers , Molecular Psychiatry volume 27, pages1908–1919 (2022)
4 Gut Microbiota for Health website: https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/about-gut-microbiota-info/diet-and-gut-microbiota/