Danone in België voor de tweede keer op rij koploper in het Sciensano-rapport over de nutritionele inspanningen van bedrijven.

Brussel, woensdag 22 januari 2025 – Vandaag publiceerde Sciensano, het Belgische instituut voor gezondheid, zijn tweede BIA-klassement (Business Impact Assessment)1. Deze studie beoordeelt de inspanningen en praktijken van 33 Belgische voedingsbedrijven in verband met voeding, gezondheid en duurzaamheid. Met een score van 82% krijgt Danone opnieuw een grote onderscheiding en behoudt ze haar eerste plaats in de ranglijst, een erkenning van haar toonaangevende inzet om gezondere eet- en drinkgewoonten te promoten.

Gezonde levensstijl bevorderen

Danone richt zich op drie gezondheidsgerichte categorieën: zuivel- en plantaardige producten, waters en gespecialiseerde voeding (baby- en medische voeding). In België draagt meer dan 82% van het Danone-aanbod in deze eerste twee categorieën bij aan een gezonde levensstijl. Gespecialiseerde voeding, de derde categorie waarop Danone zich richt, wordt niet opgenomen in het BIA-klassement, aangezien het enkel een analyse maakt van reguliere voedingsproducten en geen gespecialiseerde voeding opneemt.

Evren Dogu, General Manager Danone Benelux, verklaart: "Danone is zeer trots om voor de tweede keer op rij koploper te zijn in het BIA-klassement van Sciensano. Dit sterkt ons in onze overtuiging om te blijven investeren in de verbetering van onze producten. We blijven ons inspannen om gezondere voedingskeuzes mogelijk te maken, afgestemd op de evoluerende behoeften van consumenten in elke levensfase."

Op de juiste weg

Een van de sterke punten die Sciensano benadrukt, is Danone’s engagement om het suikergehalte in haar producten te verlagen. Sinds 2012 heeft Danone het gehalte toegevoegde suikers in haar zuivelportfolio met ongeveer 19% verminderd. Voor kinderen richt Danone zich in België op een totaal suikergehalte van 10% of minder. Een voorbeeld hiervan is Actimel Kids, dat met een totaal suikergehalte van 8,5% ruimschoots voldoet aan de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (12,5%)2. Ook de leeftijdsdrempel die Danone gebruikt om marketing naar kinderen te beperken, is aangescherpt tot 16 jaar in plaats van 13 jaar. Met deze nieuwe regel is een marketingcampagne van Danone voor voedingsproducten met onder meer relatief veel suiker alleen toegestaan als minder dan 25% van het totale publiek jonger is dan 16 jaar.

Naast de erkenning door Sciensano werd Danone in 2024 ook bekroond met de eerste plaats in de Global Access to Nutrition Index3. Deze internationale index beoordeelt hoe voedings- en drankenbedrijven wereldwijd bijdragen aan de strijd tegen ongezonde voeding in al haar vormen en aan de promotie van gezondere levensstijlen, zodat iedereen toegang heeft tot voedzame en duurzame voeding.

Roser Gόmez Roig, Health & Scientific Affairs Manager Danone BeLux: "Deze combinatie van lokale en internationale erkenning bevestigt dat we op de juiste weg zijn. Toch zijn er nog uitdagingen. We blijven ons richten op innovatie en het verder verbeteren van de nutritionele kwaliteit van onze producten."

Ook op vlak van duurzaamheid zet Danone zich sterk in. Zo ontvangt Danone erkenning van Sciensano voor de reductie van haar uitstoot van broeikasgassen, wat haar inzet voor een duurzamere toekomst onderstreept. Danone wordt ook erkend voor de implementatie van maatregelen om voedselverlies en -verspilling te minimaliseren, zoals bijvoorbeeld haar betrokkenheid in de "Look Smell Taste” campagne van Too Good To Go. Op dit gebied neemt Danone een leidende positie in. Het bedrijf blijft zich onverminderd inzetten voor een gezonde en duurzame toekomst.

Gezonde voeding en samenwerking als sleutel in de strijd tegen obesitas

Obesitas blijft tot op heden echter een van de grootste gezondheidsuitdagingen België. Eén jongere op vijf kampt met overgewicht of obesitas, en bij volwassenen loopt dit cijfer op tot 1 persoon op 24. Obesitas wordt in verband gebracht met meerdere chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten5. Danone erkent de cruciale rol van voeding in het aanpakken van deze uitdaging en verbindt zich ertoe steeds samen te werken met diverse stakeholders om duurzame en voedzame oplossingen te ontwikkelen, met als doel gezondheid via voeding toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.


[1] De BIA tool voor obesitas werd ontwikkeld door INFORMAS (International Network for Food and Obesity/non-communicable Diseases Research, Monitoring and Action Support). De gebruikte methodologie werd gebaseerd op het ATNI initiatief (Access to Nutrition Index) op internationaal niveau.

[2] WHO Regional Office for Europe nutrient profile model: second edition | World Health Organization

[3] Global Access to Nutrition Index 2024

[4] Health Interview Survey 2018 | sciensano.be

[5] Risico’s en gevaren | sciensano.be

 

Over Danone Corporate Belgium

Danone is een toonaangevend voedingbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, gezondheidsgerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone inspireren tot gezondere en duurzamere eet- en drinkgewoonten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel op sociaal als maatschappelijk vlak als op het gebied van voeding en milieu. Danone heeft haar strategie Renew ontwikkeld bepaald om haar groei, concurrentiepositie en waardecreatie op lange termijn te versterken.  Met meer dan 96.000 werknemers en producten die in meer dan 120 landen worden verkocht, haalde Danone een omzet van 27,6 miljard euro in 2023. Danone is beursgenoteerd aan Euronext Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR) programma.

Danone's portfolio omvat toonaangevende internationale merken (Actimel, Activia, Alpro, Aptamil, Danette, Danio, Danonino, evian, Nutricia, Nutrilon, Volvic, en andere) evenals sterke lokale en regionale merken (waaronder Aqua, Blédina, Bonafont, Cow & Gate, Mizone, Oikos en Silk). Genoteerd op Euronext Parijs en aanwezig op het OTCQX-platform via een ADR-programma (American Depositary Receipt), is Danone een onderdeel van toonaangevende duurzaamheidsindexen, waaronder die beheerd door Moody’s en Sustainalytics, evenals de MSCI ESG Indexen, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om in 2025 wereldwijd B-Corp-gecertificeerd te zijn.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danonebelgie.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danone Corporate Belgium