Danone viert Actimel’s 30e verjaardag sinds de lancering in België

Danone viert Actimel’s 30e verjaardag sinds de lancering in België

Danone onderstreept de ambities van het merk voor gezonde en evenwichtige voeding

Rotselaar, 13 september 2024 – Actimel viert vrijdag zijn 30e verjaardag in de Danone-fabriek in Rotselaar. Geen verrassing, want het was in België dat Actimel in 1994 voor het eerst gelanceerd werd. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een wereldwijd succes: Actimel heeft het vertrouwen gewonnen van meer dan 32 miljoen huishoudens over de hele wereld. Het iconische witte flesje wordt vandaag verkocht in meer dan 20 landen. Bij Danone Rotselaar, de grootste productiesite voor Actimel, worden dagelijks 6 miljoen recycleerbare flesjes per dag geproduceerd. Pablo Perversi, President van Danone Europa, bevestigt tijdens deze belangrijke mijlpaal opnieuw de missie van het bedrijf. Danone wil door middel van voeding de gezondheid bevorderen van zoveel mogelijk mensen. Dit doen ze met een sterke focus op wetenschap en innovatie, terwijl het bedrijf ook zijn duurzame ontwikkelingsstrategie voortzet. Tijdens de verjaardag van Actimel werd de nieuwe Actimel+ Triple Action gelanceerd, specifiek ontworpen om essentiële voedingsstoffen te helpen brengen via voeding.

Een duurzame versterking van de immuniteit, dankzij 30 jaar innovatie

Eind jaren 1980 was het onderzoek naar L. casei-stammen, een soort melkzuurbacteriën, al in volle gang. ​ Door, uit een verzameling van meer dan 1800 stammen, een specifieke stam van L. casei te selecteren die zich ook in zuivelproducten kon ontwikkelen creëerden Belgisch-Franse Danone wetenschappers Actimel. ​

Het unieke langzame fermentatieproces van 72 uur zorgt ervoor dat Lactobacillus casei culturen onder de best mogelijke omstandigheden ontwikkelen. Ter vergelijking: conventionele yoghurt heeft over het algemeen slechts 5 tot 6 uur fermentatie nodig. Er zitten miljarden van deze culturen in elk flesje Actimel. Kortom, een geconcentreerde shot waarbij het immuunsysteem wordt ondersteund dankzij vitamine D en B6.

Danone telt vandaag bijna 500 onderzoekers in zijn gloednieuwe onderzoeks- en innovatiecentrum in Paris-Saclay, Frankrijk. Dit blijft volledig trouw aan de cultuur en geschiedenis van Danone, die veel aandacht hecht aan wetenschap en innovatie. Onderzoek bij het brede publiek toont aan dat immuniteit in de jaren na covid-19 nog steeds de belangrijkste prioriteit is voor de volksgezondheid1. Tegelijkertijd is immuniteit een van de belangrijkste voordelen die mensen uit hun voeding halen2. Recent onderzoek toont de cruciale rol van de darmen aan, verantwoordelijk voor 70% van het immuunsysteem3. De immunologie-experts van Danone onderzoeken hoe voeding kan helpen bij het voorkomen van ziektes die met het immuunsysteem te maken hebben.

"We vieren met trots de dertigste verjaardag van Actimel, één van de voorbeelden van Danone’s unieke expertise. Voeding is een nieuw tijdperk ingetreden en de invloed ervan op onze gezondheid zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dankzij ons toonaangevende onderzoek draagt ons merk Actimel meer dan ooit bij tot onze missie om gezondheid via voeding aan zoveel mogelijk mensen aan te bieden," verklaart Pablo Perversi, President van Danone Europe.
Pablo Perversi, President Danone Europa
Pablo Perversi, President Danone Europa

De toekomst tegemoet

Om de verjaardag van Actimel te vieren, kijkt het merk ook vooruit. Zo is er in september de lancering van Actimel+ Triple Action. Het nieuwe gamma is het meest complete tot nu toe en is specifiek ontworpen om essentiële voedingsstoffen aan te brengen. Het bevat 100% van de dagelijkse referentie-inname van vitamine D4. ​ Het helpt de lichaamscellen ook te beschermen dankzij de antioxiderende eigenschappen van vitamine C5. Tot slot is Actimel+ Triple Action verrijkt met magnesium, dat vermoeidheid helpt te verminderen6.


Evren Dogu, General Manager van Danone Benelux, legt uit: "Actimel is het nummer 1 merk voor ondersteuning van het immuunsysteem in België7. Bijna 1 op 5 Belgische gezinnen drinkt Actimel8. Ik ben er erg trots op dat we, dankzij het voortdurende onderzoek en de innovatie van onze wereldwijde en lokale teams, trouw blijven aan Danone's engagement op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Dankzij dit engagement zijn we in staat om aan de hoge verwachtingen van de Actimel-consumenten te blijven voldoen."
Evren Dogu, General Manager Danone Benelux
Evren Dogu, General Manager Danone Benelux

Actimel is een iconisch klein flesje met een unieke smaak en is terug te vinden in de koelkast van menig Belgisch gezin. Het merk heeft al 30 jaar dezelfde missie: het verzorgen van het immuunsysteem van de Belgen als onderdeel van hun dagelijks ontbijt. In de loop der jaren heeft Actimel zich aangepast aan evoluerende verwachtingen van de consument, bijvoorbeeld door het assortiment aan te vullen met Actimel zonder vet en licht in suikers9. In België heeft Actimel ook een assortiment voor kinderen dat 8,5g/100g bevat, wat verder gaat dan de 12,5g/100g aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie. Actimel blijft voortdurend werken aan de verbetering van zijn voedingswaarden.

Voortdurende inzet voor duurzame ontwikkeling

Naast nieuwe producten introduceert Actimel dit najaar ook een nieuwe visuele identiteit voor de verpakking van zijn drinkyoghurtflessen. Deze rebranding maakt deel uit van een reeks wijzigingen aan de verpakkingen van Actimel. Zo maakte Actimel zijn plastic flessen in de loop der jaren aanzienlijk lichter, een daling in gewicht van 40% sinds 1994. In 2023 heeft Danone ook het plastic etiket rond de Actimel-flessen10 verwijderd, wat in België en Luxemburg resulteerde in een daling in plasticgebruik van 22 ton per jaar én een vermindering van de CO2-uitstoot met 159 ton per jaar. Trouwe klanten kunnen hun Actimel ook kopen in een fles van 645 gram, wat 17% plastic bespaart ten opzichte van dezelfde hoeveelheid Actimel in de klassieke kleine flesjes11.

De acties van Actimel gaan verder dan de verpakking. Zo zet het merk zich al jaren in voor de strijd tegen de opwarming van de aarde, in lijn met de SBTi 1,5°C-strategie van de Danone-groep. Om de twee jaar wordt de koolstofuitstoot gemeten in elke fase van de levenscyclus van een fles Actimel. Tussen 2020 en 2022 is de CO2-voetafdruk van de kleine Actimel-flesjes verminderd met 4 tot 8%, afhankelijk van het assortiment. Dit is geverifieerd door de onafhankelijke organisatie Carbon Trust, in overeenstemming met de ISO 14067-normen. Zo probeert het merk voortdurend zijn voetafdruk, die momenteel minder dan 120 gram CO2 per 100g product bedraagt, te verminderen. Naast de verpakking, die verantwoordelijk is voor 15% van de uitstoot, is 57% van de uitstoot afkomstig van broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van melk. Daarom werken Actimel en zijn 80 partner-melkveehouders dagelijks nauw samen om verse melk te leveren binnen een straal van gemiddeld 70 km rond Rotselaar. Actimel zal zijn impact op het milieu verder verminderen, zoals blijkt uit de aankondiging van Danone global om de methaanuitstoot van verse melk tegen 2030 met 30% te verminderen. Danone zal het ingrediënt Bovaer® blijven gebruiken in het rantsoen van koeien, wat de methaanuitstoot van vee met 20 tot 40% doet dalen.

Ook het productieproces in de Rotselaar-fabriek is duurzaam geoptimaliseerd dankzij een 100% hernieuwbare elektriciteitsvoorziening en afvalwaterrecuperatiefaciliteiten op de site. Tot 75% van het water dat gebruikt wordt in het productieproces in Rotselaar kan nu gerecupereerd worden. De fabriek wist ook haar elektriciteitsverbruik met 7% te verlagen door het gebruik van beluchting met fijne luchtbellen in de waterzuiveringsinstallatie. Wat onlosmakelijk ook heeft geleid tot een vermindering van de koolstofuitstoot als gevolg van het elektriciteitsverbruik.

 

"De laatste 5 jaar investeerde Danone meer dan 35 miljoen EUR in onze Rotselaar fabriek, bijvoorbeeld in projecten rond automatisatie en vermindering van energieconsumptie. Zo werken we mee aan een toekomst waar technologie, duurzaamheid en menselijke creativiteit op de voorgrond staan. Een goede samenwerking tussen onze verschillende teams en met externe partners staat centraal in deze visie. Een perfect voorbeeld hiervan was onze keuze om het etiket rond de Actimel-flessen te verwijderen. We blijven ons inzetten voor innovatie en vooruitgang, die tegelijkertijd blijft voldoen aan de hoge normen van de 'Fabriek van de Toekomst' en een B Corp," aldus Gerwin Moerman, Danone Rotselaar Plant Manager.

 



1 Bron: FMCG Goeroes, 2023

2 Bron: Mintel, maart 2022, Frankrijk, 1.000 internetgebruikers van 16 jaar en ouder

3 Bron: Vighi G. et al., Clin Exp Immunol, 2008; 153 (Suppl 1): 3-6

4 Referentie-inname (8400kJ/2000kcal) en voedingsreferentiewaarden voor een typische volwassene

5 Te consumeren als onderdeel van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl

6Te consumeren als onderdeel van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl

7 Bron: Nielsen, totaal België, volume, MAT tot week 17 2024

8 MAT juni '24

9 -30% vergeleken met het gemiddelde van gelijkaardige niet-light producten op de markt

10 Met uitzondering van het kinderassortiment

11 Gebaseerd op volumes voor het volledige jaar 2023 voor Belux

 

Jasmien De Gussem Senior Internal & External Communication Manager Danone Belux
Marguerite Kervyn Consultant, Whyte Corporate Affairs

 

 

 

 

Ons bedrijf
Over Danone Corporate Belgium

Danone is een toonaangevend voedingbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, gezondheidsgerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone inspireren tot gezondere en duurzamere eet- en drinkgewoonten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel op sociaal als maatschappelijk vlak als op het gebied van voeding en milieu. Danone heeft haar strategie Renew ontwikkeld bepaald om haar groei, concurrentiepositie en waardecreatie op lange termijn te versterken.  Met meer dan 100.000 werknemers en producten die in meer dan 120 landen worden verkocht, haalde Danone een omzet van 27,7 miljard euro in 2022. Danone is beursgenoteerd aan Euronext Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR) programma.

Daarnaast is het bedrijf opgenomen in de belangrijkste duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp™-certificaat behaalt.

In België zijn al haar categorieën, Zuivel en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met merken als Danone, Activia, Actimel, Hipro, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic en Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en haar productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische en Europese markt en in de exportsector. Danone stelt ongeveer 1.800 mensen tewerk in België en werkt samen met ongeveer 80 melkproducenten in een straal van 70 kilometer rond de site van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danonebelgie.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danone Corporate Belgium