Danone stelt als eerste voedingsbedrijf 30% methaanreductie tegen 2030 als doel
Maandag 16 januari 2023 - Vandaag kondigt Danone zijn doelstelling aan voor een methaanreductie van 30% tegen 2030, komende van verse melk voor zuivelproducten. Het streefdoel ligt in lijn met de Global Methane Pledge, gelanceerd tijdens COP26 en ondertekend door 150 landen. Hiermee wordt Danone het eerste voedingsbedrijf wereldwijd dat de publieke doelstelling stelt om methaan te reduceren.
Het internationale voedingsbedrijf Danone zal zijn methaanuitstoot verminderen met 30% tegen 2030. Dit ambitieuze plan bouwt voort op de vooruitgang die Danone de afgelopen jaren reeds heeft geboekt. Zo is de methaanuitstoot tussen 2018 en 2020 al met ongeveer 14% verminderd. Methaanreductie maakt dan ook een integraal deel uit van Danone’s 1,5°C Science-Based Targets traject, wetende dat methaan voor 25% van de totale broeikasgassen van Danone wereldwijd telt.
België heeft een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling. Danone heeft in het Vlaamse Rotselaar namelijk één van de grootste en belangrijkste productievestigingen van de hele groep die aan gans Europa levert. Daar wordt voornamelijk Actimel gemaakt van melk geleverd door Vlaamse boeren. In België nam Danone samen met de melkveehouders dan ook al tal van acties in het kader van regeneratieve landbouw:
- Zo was Danone het eerste zuivelbedrijf in België dat in 2017 begon met de berekening van de individuele koolstofvoetafdruk per melkveebedrijf. Bovendien keert het bedrijf sinds 2019 boven op de melkprijs een extra premie toe aan producenten die voldoen aan criteria voor duurzame productie.
- De Carbon Trust® Carbon Neutral-certificering van Actimel begin 2022 ging gepaard met de invoering van het veevoedingsingrediënt Bovaer®, waarmee de methaanuitstoot van de veestapel de komende jaren tussen 20 à 40% zal dalen. Dit maakte Danone een pionier in België.
- Het bedrijf werkt ook samen met de melkveehouders aan de omzetting van koemest in hernieuwbare energie met behulp van biovergisters.
- In samenwerking met de Bodemkundige Dienst België heeft Danone een bodemgezondheidsproject opgezet. Het afgelopen jaar zijn er bodemstalen genomen, bij meer dan 50 melkveehouders van Danone, om de koolstofopslag te meten en zo te begrijpen waarom bepaalde percelen beter koolstof capteren dan andere.
Danone is tevreden dat ook de Vlaamse regering de melkveehouders stimuleert tot duurzame projecten via de ecoregeling en hoopt dat deze regeling op lange termijn blijft bestaan.
Danone zal zich ook in België, samen met boeren en andere partners blijven inzetten om 30% methaanreductie te bekomen. Dit nieuwe engagement bouwt verder op reeds bestaande acties en past perfect binnen het streven naar een overgang naar regeneratieve landbouw, een traject waarvoor Danone zich elke dag inzet. Als bijlage vindt u het internationale persbericht dat hierover verspreid werd en een infographic over de productie van Actimel.