Danone stelt als eerste voedingsbedrijf 30% methaanreductie tegen 2030 als doel

- Vandaag kondigt Danone zijn doelstelling aan voor een methaanreductie van 30% tegen 2030, komende van verse melk voor zuivelproducten. Het streefdoel ligt in lijn met de Global Methane Pledge, gelanceerd tijdens COP26 en ondertekend door 150 landen. Hiermee wordt Danone het eerste voedingsbedrijf wereldwijd dat de publieke doelstelling stelt om methaan te reduceren.

Het internationale voedingsbedrijf Danone zal zijn methaanuitstoot verminderen met 30% tegen 2030. ​ Dit ambitieuze plan bouwt voort op de vooruitgang die Danone de afgelopen jaren reeds heeft geboekt. Zo is de methaanuitstoot tussen 2018 en 2020 al met ongeveer 14% verminderd. ​ Methaanreductie maakt dan ook een integraal deel uit van Danone’s 1,5°C Science-Based Targets traject, wetende dat methaan voor 25% van de totale broeikasgassen van Danone wereldwijd telt.

België heeft een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling. Danone heeft in het Vlaamse Rotselaar namelijk één van de grootste en belangrijkste productievestigingen van de hele groep die aan gans Europa levert. Daar wordt voornamelijk Actimel gemaakt van melk geleverd door Vlaamse boeren. In België nam Danone samen met de melkveehouders dan ook al tal van acties in het kader van regeneratieve landbouw:

  • Zo was Danone het eerste zuivelbedrijf in België dat in 2017 begon met de berekening van de individuele koolstofvoetafdruk per melkveebedrijf. Bovendien keert het bedrijf sinds 2019 boven op de melkprijs een extra premie toe aan producenten die voldoen aan criteria voor duurzame productie.
  • De Carbon Trust® Carbon Neutral-certificering van Actimel begin 2022 ging gepaard met de invoering van het veevoedingsingrediënt Bovaer®, waarmee de methaanuitstoot van de veestapel de komende jaren tussen 20 à 40% zal dalen. Dit maakte Danone een pionier in België.
  • Het bedrijf werkt ook samen met de melkveehouders aan de omzetting van koemest in hernieuwbare energie met behulp van biovergisters.
  • In samenwerking met de Bodemkundige Dienst België heeft Danone een bodemgezondheidsproject opgezet. Het afgelopen jaar zijn er bodemstalen genomen, bij meer dan 50 melkveehouders van Danone, om de koolstofopslag te meten en zo te begrijpen waarom bepaalde percelen beter koolstof capteren dan andere.

Danone is tevreden dat ook de Vlaamse regering de melkveehouders stimuleert tot duurzame projecten via de ecoregeling en hoopt dat deze regeling op lange termijn blijft bestaan.

Danone zal zich ook in België, samen met boeren en andere partners blijven inzetten om 30% methaanreductie te bekomen. Dit nieuwe engagement bouwt verder op ​ reeds bestaande acties en past perfect binnen het streven naar een overgang naar regeneratieve landbouw, een traject waarvoor Danone zich elke dag inzet. Als bijlage vindt u het internationale persbericht dat hierover verspreid werd en een infographic over de productie van Actimel.

 

Infographic Actimel (NL).pdf

PDF 5.3 MB

Danone - International press release.pdf

PDF 198 KB

 

Jasmien De Gussem

Senior Internal & External Communication Manager Danone Belux

 

Share

Meest recente verhalen

Website preview
Ziektegerelateerde ondervoeding blijft een onderbelicht én onderschat probleem
Extra screening is cruciaal. Eén op de vijf kankerpatiënten overlijdt aan ondervoeding.
danone-hub-room.prezly.com
Website preview
Danone Rotselaar stelt teveel aan gezuiverd afvalwater ter beschikking
Brussel, 15 mei 2025 - België kampt met aanhoudende droogte en waterschaarste in de landbouw. Daarom stelt de productiesite van Danone in Rotselaar, net als tijdens de hete zomer van 2022, het overtollige gezuiverde afvalwater beschikbaar voor land- en tuinbouwers in de regio. Dit helpt hen bij de irrigatie van hun gewassen tijdens de droogte. Danone ontvangt hierbij steun van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Dankzij administratieve vereenvoudigingen op Vlaams niveau maakt Fevia het mogelijk voor voedingsbedrijven om hun gezuiverde afvalwater als irrigatiewater aan te bieden.
danone-hub-room.prezly.com
Website preview
Zuivelproducten spelen een essentiële rol bij het overbrengen van micro-organismen naar onze darmen volgens recente wetenschappelijke studies.  
Brussel, 14 februari 2025 – Vandaag de dag lijdt een aanzienlijk aantal Belgen aan darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, krampen of diarree. In 20241 leden meer dan 30.000 Belgen bijvoorbeeld aan chronische inflammatoire darmziekten (IBD). Om het publiek bewust te maken van het belang van de vele micro-organismen in onze darmen en de gezondheid van ons darmstelsel, opent Activia voor het tweede jaar op rij haar tentoonstelling ‘Inside your Digestion’.
danone-hub-room.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Danone België

Danone is een toonaangevend voedingsbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, gezondheidsgerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone inspireren tot gezondere en duurzamere eet- en drinkgewoonten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel op sociaal als maatschappelijk vlak als op het gebied van voeding en milieu. Danone heeft haar strategie Renew ontwikkeld om haar groei, concurrentiepositie en waardecreatie op lange termijn te versterken.  Met meer dan 90.000 werknemers en producten die in meer dan 120 landen worden verkocht, haalde Danone een omzet van 27,4 miljard euro in 2024.

Danone is beursgenoteerd aan Euronext van Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR). Daarnaast is het bedrijf opgenomen in verschillende duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp-certificaat behaalt.

In België zijn alle categorieën van Danone, Zuivel- en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met een breed portfolio aan merken zoals Danone, Activia, Actimel, HiPRO, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en werkt samen met ongeveer 80 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danonebelgie.be

 

 

 

 

 

 

Neem contact op met

danone.be