Danone België koploper in het Sciensano-rapport over de nutritionele inspanningen van bedrijven

Vandaag maakt het Belgische instituut voor gezondheid Sciensano zijn BIA-klassement (Business Impact Assessment) [1] bekend. Deze studie beoordeelde de engagementen en praktijken van bedrijven uit de voedingsindustrie in verband met de preventie van obesitas en de voeding van de Belgische bevolking. De 31 grootste Belgische bedrijven werden geëvalueerd op transparantie, hun inspanningen om obesitas te voorkomen, voedingspraktijken, etikettering, productformulering en toegankelijkheid van gezonde voeding. Danone, die als missie heeft om via voeding gezondheid te brengen naar zoveel mogelijk mensen, staat bovenaan het klassement met een score van 75 op 100.

1 jongere op 7 lijdt aan overgewicht

In België lijdt één jongere op zeven aan overgewicht of obesitas. Bij de volwassen bevolking loopt dit cijfer zelfs op tot 1 persoon op 22. De coronacrisis heeft het nog maar eens aangetoond: obesitas wordt in verband gebracht met meerdere chronische ziektes (zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten)3 die op lange termijn tot een handicap of zelfs vroegtijdige sterfte kunnen leiden. Danone is zich bewust van de cruciale rol van voeding binnen deze context, en heeft zich daarom altijd ingezet om gezonde voeding te promoten in lijn met haar missie: het bedrijf produceert en verdeelt zuivelproducten, plantaardige alternatieven, mineraalwater, baby- en kindervoeding en medische voeding. Danone engageert zich bovendien om per categorie aan welbepaalde nutritionele voorwaarden te voldoen.

Op kruissnelheid om haar belofte waar te maken

Een van de sterke punten die Sciensano aanhaalde, is Danone’s engagement de toegevoegde suikers in haar producten te verminderen binnen een bepaalde tijd. Tussen 2012 en 2020 heeft Danone het gehalte toegevoegde suikers in haar zuivelportefeuille al met 12,6% verlaagd. Hiermee overtrof ze haar oorspronkelijke doelstelling van 10% minder toevoegde suikers. Een van de recent gelanceerde producten die hieraan bijdroeg, is de eerste yoghurt zonder toegevoegde suikers en zonder zoetstoffen op de Belgische markt, uitgebracht door Activia. ​ Ook Alpro en de gearomatiseerde waters van evian® en Volvic® lanceerden verschillende producten zonder suikers.

Een ander element dat naar voren kwam, is Danone’s transparante etikettering, dankzij de Nutri-Score die vanaf oktober 2018 voor alle zuivelproducten van Danone werd ingevoerd, en vanaf november 2019 voor de producten van Alpro. Danone was een van de eerste voedingsbedrijven in België dat zich ertoe verbond de Nutri-Score te implementeren. ​

Nathalie Pfaff, Country Manager Danone BeLux: "We zijn erg blij dat onze inzet in het kader van Nutri-Score en ook de verbetering van de nutritionele kwaliteit van ons aanbod vandaag wordt erkend door Sciensano. Vandaag heeft meer dan 80% van ons aanbod zuivelproducten, plantaardige alternatieven en waters Nutri-Score A of B. En we zijn niet van plan om het daarbij te laten."

Samen obesitas bestrijden in België

Het BIA-rapport van Sciensano vermeldt eveneens de elementen waarvoor bedrijven blijvend inspanningen moeten leveren. Zo wordt Danone bijvoorbeeld aangespoord om Nutri-Score te gebruiken als een voedingsclassificatiesysteem dat bijvoorbeeld als leidraad dient voor promotie bij kinderen en herformulering van producten.

Roser Gόmez Roig, Health & Scientific Affairs Manager Danone BeLux, bevestigt: “Wij ondertekenden het Convenant Evenwichtige Voeding (2012-2020)4 via de federatie Fevia. En nu zijn we bereid om nieuwe verbintenissen aan te gaan om de voedingskwaliteit van onze portefeuille verder te verbeteren waaronder het verder integreren van Nutri-Score in onze nutritionele strategie.”


[1] De BIA tool voor obesitas werd ontwikkeld door INFORMAS (International Network for Food and Obesity/non-communicable Diseases Research, Monitoring and Action Support). De gebruikte methodologie werd gebaseerd op het ATNI initiatief (Access to Nutrition Index) op internationaal niveau.

[2] Belgian Health Interview Survey 2018, Health Interview Survey 2018 | sciensano.be

[3] Risks and Severity | sciensano.be

[4] Convenant Evenwichtige Voeding (belgium.be)


Health commitment health-commitment-danone-nl.pdf - 8 MB
Roser Gómez Roig, Health & Scientific Affairs Manager
Roser Gómez Roig, Health & Scientific Affairs Manager

 


 

 

 

 

 

Over Danone Corporate Belgium

Danone is een toonaangevend voedingbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, gezondheidsgerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone inspireren tot gezondere en duurzamere eet- en drinkgewoonten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel op sociaal als maatschappelijk vlak als op het gebied van voeding en milieu. Danone heeft haar strategie Renew ontwikkeld bepaald om haar groei, concurrentiepositie en waardecreatie op lange termijn te versterken.  Met meer dan 100.000 werknemers en producten die in meer dan 120 landen worden verkocht, haalde Danone een omzet van 27,7 miljard euro in 2022. Danone is beursgenoteerd aan Euronext Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR) programma.

Daarnaast is het bedrijf opgenomen in de belangrijkste duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp™-certificaat behaalt.

In België zijn al haar categorieën, Zuivel en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met merken als Danone, Activia, Actimel, Hipro, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic en Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en haar productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische en Europese markt en in de exportsector. Danone stelt ongeveer 1.800 mensen tewerk in België en werkt samen met ongeveer 80 melkproducenten in een straal van 70 kilometer rond de site van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danonebelgie.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danone Corporate Belgium